Rasen

Om rasen maine coon

Maine cooner är vanligtvis kända för sin storlek, men de är så mycket mer än så. De är intelligenta och mycket tillgivna husdjur som älskar sin familj.


Rasens namn har tillkommit på ett speciellt sätt. Befolkningen i Maine trodde på den tiden att deras långhåriga katter med randiga, välpälsade svansar var resultatet av parning mellan katt och tvättbjörn. På engelska heter tvättbjörn racoon, varför man kallade dessa katter maine coon.


Nu är maine coonen en mycket populär ras, så det är svårt att tänka sig att de en gång i tiden var nästan utrotningshotade.


Intresset för kattutställningar började under mitten av 1800-talet. Maine coonen var då mycket populär och vann ofta höga utmärkelser. I början av 1900-talet kom den då mer exotiska perserkatten till Amerika, och intresset för den inhemska långhårsrasen avtog. Den höll på att försvinna som raskatt och användes mest som ladugårdskatt.


En liten grupp hängivna uppfödare i USA lyckades hålla rasen vid liv och 1953 bildades The Maine Cat Club, som höll utställningar uteslutande för maine coon. Intresset för rasen började att växa igen.


SVERAK är det kattförbund där de allra flesta maine coonerna i Sverige registreras. I deras stamboksregister ser vi att det år 2000 registrerades 281 maine coon, år 2010 registrerades istället 1067 katter. Från 2010 till 2019 har antalet registrerade maine coon legat relativt stadigt kring 1000-1500 till antalet. Under 2020 var det antalet 1855 och 2021 registrerades så många som 2002 maine coon inom SVERAK, en till synes explosionsartad ökning. En så snabb tillväxt är inte per automatik av godo, men vi har onekligen en oerhört populär ras att förvalta.


Maine coonens utseende

Storleken är en av maine coonens definierande fysiska egenskaper. Höjden på en normal maine coon är 25-40 cm och längden uppgår till imponerande 1 meter. Enstaka individer kan bli ännu längre. Katterna är robust byggda och har muskulösa kroppar med bred bröstkorg och kraftiga ben. Honorna väger omkring 3,5-6 kg och hanarna, som oftast är något större, väger som regel 5-8 kg.


Maine coonen utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.


Pälsen, som är halvlång, silkig och slät, bidrar till att maine coonen ser ännu större ut - liksom majestätisk. På ryggen och bakbenen är pälsen lång och helst ska katten dessutom ha en krage, men på skuldrorna och huvudet är pälsen kortare. Ofta är även öronen välpälsade, både i och utanpå, samt med tofsar på spetsen. Underpälsen är tät, tjock, mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen. Maine coonen kan ha nästan vilken färg som helst, exempelvis svart/brun, blå, röd, cream, med eller utan olika stora vita partier eller helvitt. Pälsen kan också vara solid i sin färg eller spricka upp i olika mönster.

Det är bara choklad, lila och siamesmaskat som inte är godkänt.


För att få en överblick över alla möjliga färger kan du titta i vårt färggalleri.


Maine coonens personlighet

Låt dig inte luras av maine coonens respektingivande utseende, det är en snäll, vänlig, lugn och charmig katt som älskar att spendera tid med sin familj och följer efter sin person från rum till rum för att alltid vara ditt sällskap. 


Maine coonen är intelligent, rolig och lekfull, och de behåller sin lekfullhet långt upp i åldern. De har beskrivits som "kattvärldens clowner". Det är inte ovanligt att de gillar att plaska med och i vatten, och att de då gärna "hjälper" till med disken. Det går också bra att lära dem diverse tricks, vilket man vanligtvis kanske relaterar till hundträning. Att apportera är, bland vissa katter, väldigt populärt med. Vissa lär sig också att öppna dörrar, vare sig man tränar det eller inte, och om de på så sätt "får" tillgång till utrymmen som inte är tänkta för katten - då är det viktigt att tänka på säkerheten.  

 

Ett bra sätt att beskriva maine coonens temperament är stabilt och vänligt. Den har lätt att komma överens med andra katter. Det kan givetvis finnas undantag, men i allmänhet är det lätt att ha en maine coon även tillsammans med andra husdjur. De är mycket tålmodiga och har stor tolerans med att bli upplockade, hållna och kramade, vilket gör att de passar bra i barnfamiljer.


Ett roligt särdrag hos maine coonen är dess speciella läte. Den säger oftast inte "mjau" som andra katter, utan snarare "brrrp". Lätet är förvånansvärt mjukt, vilket är överraskande för många. 


 


Maine coonens behov

Maine cooner är mycket sällskapliga och deras viktigaste behov är en kärleksfull familj med gott om tid att leka och som är villig att inkludera sin katt i alla aspekter av det dagliga livet.


För att katten ska blir trygg behöver den socialiseras tidigt. Uppfödaren har redan påbörjat detta arbete, men det arbetet behöver fortsättas i det nya hemmet. Alla situationer som man vill att katten ska vara

trygg i någon gång i sitt liv, behöver den få vänja sig vid i så tidig ålder som möjligt. Dessa tidiga introduktioner kommer att hindra din katt från att bli blyg och reserverad.


De kan lämnas ensamma i kortare perioder, men om det sker regelbundet kan maine coonen bli ledsen och orolig. Helst ska åtminstone en person finnas hemma, men om katten behöver lämnas för att matte/husse jobbar på dagarna, så uppskattar de en kompis.


Maine coonen har ett aktivietsschema som liknar de flesta katters, med långa sömntimmar och korta, lekfulla perioder, under vilka de måste få tillräckligt med motion. Därför behöver den ha tillgång till klösträd och höga platser, så att den har tillräckligt med utrymme att springa. Den älskar interaktiva lekar och leker gärna med varje familjemedlem. Till dessa stunder kan kattleksaker komma väl till pass.


Pälsen måste borstas för att se till att tovor inte bildas, vilket är mycket smärtsamt för katten. Ju oftare man borstar, desto lättare är det, och allra mest behövs det i fällningsperioder. Tänderna behöver också borstas, helst varje dag.


Ett bad kan behövas lite då och då, när pälsen börjar se fet eller trådig ut är det dags.


Mat av hög kvalitet och i lagom mängd, då maine coonen har en tendens att bli rund eller överviktig om man inte passar på den noga.

Att leva med maine coon

Du kan räkna med att ditt personliga utrymme och privatliv minskar med en maine coon i familjen. Katten följer efter dig från rum till rum när du förflyttar dig i hemmet. Men trots sin tillgivenhet så är de inte vanligtvis inte knäkatter. Däremot vill de lägga sig på det du sysslar med, exempelvis tidningen eller boken om du sitter och läser/löser korsord, tangentbordet om du sitter vid datorn, i byxorna om du sitter på toa, och så vidare.


Då maine coonen själv inte alltid har full koll på sin storlek, så kan den oavsiktligt välta omkull saker.


Maine coonen är en lättsam katt. Den är okomplicerad till sättet och sund i största allmänhet. Men det är bra att vara informerad om de hälsoproblem som kan drabba katten. Läs gärna om maine coonens hälsa här på hemsidan.


En avslutande varning!

Har du skaffat en maine coon blir det lätt fler…