Hälsa

HÄLSOPROGRAMMEN


Dancing Paws, photo: Sara Bengtsson


Hälsoprogram: Vad innebär det?

Programmet mot Höftledsdysplasi (HD)

Programmet mot Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)Maine coon är huvudsakligen en robust och frisk katt. Ett led i arbetet med att hålla rasen frisk är hälsoprogrammen.

 

Rasringen Maine Coon-Katten var först med att utarbeta och systematisera hälsoprogram för HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy) och HD (Hip Dysplasia) för maine coon.

 

Dessa åkommor är inte alls unika för maine coonen, utan förekommer även inom andra raser. HCM är till exempel den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt.

 

 

Sedan arbetet med hälsoprogrammen växte sig för omfattande för rasringen så förflyttades ansvaret över till PawPeds.

 

 

Rasklubben Maine Coon-katten har som mål att värna om maine coonens hälsa och fortlevnad. Därför finns det idag hälsoprogram för att kartlägga förekomsten av HD och HCM, och därmed försöka att minska förekomsten av hälsoproblemen.


Vi vill förbättra våra katters hälsa så långt det är möjligt, lika väl som vi vill förbättra typ och temperament. De hälsoproblem som vi har satt i fokus är de som vi idag uppfattar som de allvarligaste problemen i vår ras. Det betyder inte att problemen är större hos maine coonen än hos raser utan hälsoprogram.

 

Tvärtom, bör en ras, vars uppfödare arbetar med hälsoprogram, rimligtvis bli friskare än raser som saknar organiserat hälsoarbete.

 

 

 

Maine Coon-Katten stödjer därför fortsatt följande hälsoprogram:

 

  • HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy). Undersöks via upprepade ultraljudsundersökningar hos specialist samt genom ett DNA-test för HCM1 (MyBPC3 mutation).

 

  • HD (Hip Dysplasia). Undersöks via röntgen, som tidigast vid 10 månaders ålder och innan katten tas i avel.

 

Dessutom kan vi i tillägg registrera DNA-testresultat för följande sjukdomsanlag via PawPeds: • PK-brist (Pyruvate Kinase Deficiency).

 

 

För dig som vill HCM-skanna din katt finns här en länk till blanketten

 

För dig som vill HD-röntga din katt finns här en länk till blanketten

 

 

Om du undrar mer om HD och HCM och hälsoprogrammen följa gärna länkarna längst upp på sidan.


Har du frågor om hälsan hos maine coon,

kontakta gärna Åsa Ohlsson på telefon 073-624 24 31Artiklar/hälsolänkar:Nyttiga nätsidor:Övriga länkar:

  • Onlinekurser för kattägare och uppfödare: se PawPeds